Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało FPS w Terze, dość dobry sprzęt.

vorlax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pewien problemik, z którym już spory czas się borykam. Otóż w grze TERA Online mam 1-14 FPS na najniższych ustawieniach! Nie wiem do prawdy co jest grane, próbowałem wiele rzeczy, które za chwileczkę wypisze.

Mój sprzęt:

System: Windows 7 64bit HomePremium
CPU: Intel i5 3470 3.2GHz
GPU: HD4850 1GB DDR5 256bit OC driver ver.: 12.1 (miałem 13.2/13.4 lecz spisywały się jeszcze gorzej).

RAM: Goodram 8GB

Co zrobiłem?:

Sprawdzenie wymagań gry.

Restart komputera.
Update sterowników, choć myślę, że mojej karcie przydałyby się jakieś starsze (prosiłbym o podanie wersji, jeżeli najnowsza jest nieodpowienia).
Sprawdzenie, czy zasilacz daje odpowienią moc.
Zamknięcie niepotrzebnych aplikacji itd.
Zmiana na niskie ustawienia w TERZE.
Defragmentacja.
Format. (Dodam, że przed ponowną istalacją windows'a w Terze miałem ok. 30-40 FPS'ów( na najwyższych) i co chwila freezy i spadki do 10, lecz co najlepsze? Niewiele więcej na średnich, czyt. 2-3 fps'y więcej)
Odblokowywanie rdzeni i wyłączenie usługi Speed Step/Cool'n Quiet, zauważyłem także, że mój komputer jakby wolniej chodzi po tym formacie, przede wszystkim widzę to korzystając z przeglądarki, np. przy filmikach.).

Jeśli potrzeba więcej informacji, śmiało pytać.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Priorytet przestawiony, komputer świeżo po formacie, teraz jeszcze walnąłem skana Nortonem 360, nic nie wykryło. Dalej te same fpsy.

A właśnie, ktoś mi mówił, że jest takie prawdopodobieństwo, iż TERA włącza się na zintegrowanej karcie graficznej, a nie na dedykowanej.

Jeśli tak może być, to prosiłbym o solujcje dot. zmiany z zintegrowanej na dedyka.

Opublikowano

Spróbuj tego :)

1. Otwieramy dysk na którym mamy instalke i szykamy w programach
katalogu TERA. Dla 32 bit w Program Files, dla 64 bit w Program
files (x86).
2. Wchodzimy w katalog Client.
3. Wchodzimy w katalog S1 Game.
4. Wchodzimy w katalog Config.
5. Kopiujemy do innego katalogu pliki DefaultEngine oraz S1Engine to
tak na wszelki wypadek gdyby poszło coś nie tak jak trzeba.
6. Otwieramy pierwszy z nich, oczywiście Notatnikiem.
7. Klikamy Edycja a następnie polecenie Znajdź …
8. Wpisujemy w oknie wyszukiwania vsync - UseVsync=False
zmieniamy na UseVsync=True
9. Wpisujemy w oknie wyszukiwarki bSmoothFrameRate=True
i tak ma zostać, ale pod spodem są dwa wpisy
MinSmoothedFrameRate=22 dokonujemy zmiany na
MinSmoothedFrameRate=30 a drugi wpis poniżej zmieniamy
MaxSmoothedFrameRate=80 na MaxSmoothedFrameRate=60.
10. Z drugim plikiem postępujemy tak samo !!!
11. Zapisujemy plik i co ważne po zapisie klikamy PPM na właściwości i
zaznaczamy ptaszka na TYLKO DO ODCZYTU !!! To musi być
zaznaczone bo inaczej jak pobierzemy jakąkolwiek łatkę zmieni
nam te pliki.

I to by było na tyle. Od tej chwili cieszymy się grą na całego na max detalach i wszystko śmiga płynnie a nawet zauważyłem przyspieszone ładowanie lokacji. Wynika z tego że pliki miały zawyżoną ilość klatek do przemiału, próby obniżania i podnoszenia po 1 klatce dały efekt dopiero na wpisanych wyżej wartościach.

I GIERCUJEMY !!!

Opublikowano

Dzięki, problem CZĘŚCIOWO rozwiązany. Mam tylko jeden problem. Podczas wykonywania obojętnie jakiego skilla, czy też biegania mam chwilowe spadki fpsów do 3-10 w każdych opcjach graficznych. Jest jeszcze jakiś sposób na to?

@EDIT: Mniej-więcej znowu to samo. Przez 2-3 sekundy 35 fps'ów, a po chwili spada do 1-14... Nie mówiąc już o tym jak używam skilli.

Opublikowano

dlaczego nie moge znalesc w tym drugim pliku s1engine

bSmoothFrameRate=TrueMinSmoothedFrameRate=22MinSmoothedFrameRate=30

tych wpisow

ja na moim kompie wyciagam na prawie minimalnych tylko 25 fps nieraz 30 a na dungeonach to z 15 i chcialem zwiekszyc troche ten rypany fps ;p

Age is just a number :)

Opublikowano

Miecio, ta karta nie jest wcale taka zła, np. w Dungeons and Dragons Neverwinter gram w 40-60 klatkach przy najwyższych ustawieniach, tak samo BF3 - najwyższe i 40-55 klatek.

Jeżeli już to chociaż przy najniższych ustawieniach dałoby się spokojnie grać, prawda?

Opublikowano

Miecio, ta karta nie jest wcale taka zła, np. w Dungeons and Dragons Neverwinter gram w 40-60 klatkach przy najwyższych ustawieniach, tak samo BF3 - najwyższe i 40-55 klatek.

Jeżeli już to chociaż przy najniższych ustawieniach dałoby się spokojnie grać, prawda?

dokladnie, ja na mojej karcie graficzne ati 4300/4500 co jest shitem w laptopie gram na srednich i mam 25-35 fps

Age is just a number :)

Opublikowano

Spróbuj modyfikowanych sterowników:

http://dl.dropboxusercontent.com/u/108606896/Catalyst%20Windows%207/Catalyst%E2%84%A2%2013.2%20Ultimate%20Modded.exe

Mi pomogły z chwilowymi spadkami do 20-30 FPS na HD4870. Gra powinna Ci chodzić na maxie, jeśli już to zmniejszaj rzeczy takie jak dystans widzenia czy np. opcja Lighting enrichment (gorsze kolorki za to większa wydajność)

Opublikowano

Może gamebooster ? Wyłącza procesy (nieużywane i niepotrzebne) w czasie gry, potem wszystko normalnie przywraca. Jak masz sporo zainstalowanych rzeczy może pomóc.

Opublikowano

Gamebooster tylko pogorszy sprawe. Takie programy mocno wgryzaja sie w system gdy juz sie zorientujemy że nic nie pomógł to po odistalowaniu spowalnia tylko system. Tu może pomóc tylko dobre ustawienie grafiki. Light Enrichment zrob na 1 , wyłącz cienie(to tylko detal który na słabej grafice swoimi kwadratami pogarsza sytuacje) , wyłacz lub daj na 1 Landscape i aerial czyli ładna trawa, tło na niebie, inne detale. Effect distance i background distance na 1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...